Workshop

TOS op de basisschool

Een 1,5 uur durende praktische workshop met veel tips, adviezen en voorbeelden zodat je direct de volgende dag met nieuwe ideeën aan de slag kunt gaan!

Herken je dit?

Leerkrachten proberen zich aan te passen, maar..

… het lijkt niet altijd goed te werken. Want wat is nou eigelijk een goede TOS-proof houding richting je leerling? Wat zit er in de basis? Het blijft rommelig en daardoor niet constant, waardoor het gewenste resultaat niet optreedt: goed kunnen communiceren met je leerling.

Proberen contact te leggen én houden, hoe dan?

Contact leggen, het is belangrijk maar lijkt toch ook een stuk lastiger met leerlingen met TOS. Hoe zorg je ervoor dat de leerling zich prettig en veilig voelt? Hoe houd je een ‘lijntje’ met je leerling? Elke keer opnieuw uitvinden en uitproberen.. soms lukt het daardoor ook gewoon niet.

De leerling krijgt die instructies maar niet goed mee!

Niets zo frustrerend als je niet elk kind kunt bereiken met je instructie in de klas.. Welke aanpassingen kan een leerkracht doen zodat de TOS-leerling het wel kan volgen? Wat is er nodig zodat een leerling niet afhaakt? Want nu kost het zoveel tijd, en lukt het vaak niet.

TOS op de basisschool: praktisch bekeken

In deze workshop geef ik je tips & tricks over hoe jij je volgende werkdag al direct aan de slag kunt in de klas, waarbij je rekening houdt met jouw leerling met een taalontwikkelingsstoornis. Ik geef je een eerste zet in de richting van het TOS-proof maken van jouw klas! 

De onderwerpen die aan bod komen*:

*het kan zijn dat ik iets weglaat, en/of iets aan toevoeg omdat ik denk dat het interessant is voor jou. De onderwerpen zijn een indicatie. Mocht je specifieke wensen hebben, is dat bespreekbaar.

Basishouding

Wat is een goede basis-houding als leerkracht, begeleider of asisstent voor jouw leerling met TOS? Ik leer het je. Ga er morgen al mee aan de slag!

Contact met je leerling

Hoe geef je die denktijd, wat is een klassenvriendje en waarom kan een gebaar zorgen voor een vertrouwensband? Met deze tips versterk je het contact met je leerling.

Instructie

Leer hoe je je instructie kan aanpassen zodat jouw leerling met TOS het beter kan volgen. En doe vooral niet te moeilijk, en laat ruimte voor oefenen. 

Visuele ondersteuning

Super belangrijk! Maar hoe pas je dit toe? Hoe zorg je dat je klein begint, wat kan je dan doen? Tekenen, plaatjes zoeken, waar begin je? Ik geef je een boel tips!

Inspiratie

Materialen bekijken, weten op welke websites je informatie en inspiratie kunt vinden, ideetjes opdoen. Ik zet je ‘aan’, zodat je ervoor kunt gaan!

Oefenen

“Van oefenen word je beter”. Dus we gaan oefenen. Niet alles, maar wel een beetje. Zodat je vaardiger wordt en het de volgende dag ook durft en DOET! 

na deze workshop..

..weet jij wat een goede basishouding is

richting jouw leerling(en) met een taalontwikkelingsstoornis. Je hebt een aantal tips om eenvoudige veranderingen toe te passen in jouw houding zodat je beter aansluit bij jouw leerling met TOS.

..kun je je instructies makkelijk aanpassen

zodat ze voor jouw leerling met TOS beter te volgen zijn. Hoe fijn is dat! Met een paar kleine aanpassingen (of wat grotere) maak je het makkelijker voor jouw leerling met TOS én snap je ook waarom dat zo is.

.. begrijp jij het belang van visuele ondersteuning

en weet je ook hoe je dit kunt toepassen in jouw klas, begeleiding, coaching of therapie. Je weet wat je kunt doen en op wat voor manieren je visuele ondersteuning kunt inzetten.

Reviews

{

Workshop plannen?

Neem contact met me op voor een vrijblijvend gesprek! Ik denk graag met je mee over wat wenselijk is en past bij jullie als team, school of bedrijf. Heb je vragen, kijk (eerst) even bij de meest gestelde vragen hieronder. Staat jouw vraag er niet bij, stuur me dan een mailtje of bel me op! 

Investering

Indicatie van de kosten
€544,50 (incl. btw)

 

Veelgestelde vragen…

Voor wie is deze workshop bedoeld?

Deze workshop is gericht op de onderwijsprofessional. Leerkrachten, ib-ers, onderwijsondersteuners, ambulant begeleiders, leerlingbegeleiders, logopedisten, eigenlijk iedereen die meer wil weten over hoe je het beste om kunt gaan met leerlingen met TOS op de basisschool.

Hoeveel mensen per workshop?

Maximaal 25. Waarom? Ik vind wederkerigheid en interactie belangrijk en dat kan ik op deze manier een klein beetje blijven waarborgen. Grotere groep? Mail me even.

Is deze workshop geschikt voor een schoolteam?

Ja! Bij uitstek. Je leert als team een klein beetje meer over TOS en hoe je eenvoudige aanpassingen kunt doen in de klas. Fantastisch als je dat samen doet, ervaringen uitwisselt en samen kunt terugblikken en vooruitkijken. P.s. héél groot team? Misschien moeten we even kijken naar een geschikte vorm, neem even contact op.

Is het ook voor ouders?

In principe geef ik deze workshop op scholen of bedrijven, maar kan ook vertaald worden naar een workshop voor ouders. Neem dan even contact op. Mogelijk vanaf 15 personen.

Moet ik een specifieke achtergrond hebben?

Wees gerust, je kennis over TOS mag blanco zijn. Ik leer je echt een beginnetje van de basis. Het is handig als je een onderwijsachtergrond hebt, omdat je dan de tips en adviezen beter kunt plaatsen. Maar niet noodzakelijk 🙂

Ben ik na deze workshop TOS-specialist?

Nee. Deze workshop is een basis in scholing van TOS. Ik geef je als het ware een tipje van de sluier om op de basisschool praktisch aan de slag te gaan met TOS. Er is nog veel meer te leren, lezen en ervaren dus je bent niet direct een specialist. Je weet meer, dan voor de workshop. Je kunt je iets meer onderscheiden.

Heb je nog wat meer informatie over de inhoud?

Om een idee te krijgen van hoe ik vertel en wát ik je ga vertellen in deze workshop, kun je mijn podcast(s) beluisteren. In aflevering 4 en 5 komen al wat tips voorbij!

Kan ik materialen bij je kopen die je noemt in de workshop?

Ja! Ik vertel je over visuele ondersteuning en als voorbeeld laat ik ook mijn eigen picto’s zien. Die kun je aanschaffen via de webshop. Als je ze direct bij me koopt kun je ze meteen meenemen. 🙂

Krijg ik materialen mee?

Je krijgt van mij sowieso een extraatje. Doe ik in overleg vooraf met jou.

Krijg ik een diploma of certificaat?

Nee. Ik ben geen officieel opleidingsinstituut. Je mag een selfie met me maken als bewijs van deelname. 😉

Hoe ben je tot deze prijs gekomen?

Gebaseerd op tijd en energie die erin zit, de bak aan inspiratie, tips en adviezen die ik je geef én de praktische kant: je kunt gelijk de volgende (werk)dag aan de slag. 

Maak je ook workshops op maat?

Ja, zeker! Intussen heb ik heel wat workshops op maat gegevens over: visuele ondersteuning bij TOS, instructies aanpassen, communicatieve redzaamheid, spreektempo en TOS op de basisschool. Eigenlijk pas ik altijd de workshop een beetje aan op de vraag van de school. Dus neem gerust contact op om te overleggen wat ik voor jou kan betekenen!